L’acció es desenvolupa en una peixateria, quan un noi cau desplomat mentre l’atenen. Amb un to humorístic, el vídeo del SEM vol captar l’atenció del públic i engrescar-lo a practicar la reanimació cardiopulmonar amb una cançó que marca perfectament el ritme que s’ha de seguir quan es fan les compressions toràciques.

El SEM prepara una setmana plena d’activitats en 21 municipis de tot Catalunya amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca el 16 d’octubre amb el lema “Tots els ciutadans del món poden salvar una vida”.

La reanimació cardiopulmonar pot salvar la vida de la persona que pateix una aturada cardiorespiratòria, i avui en dia només es realitza a 1 de cada 5 persones que la pateixen fora de l’hospital.

En el marc del Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria (ACR) que se celebra el 16 d’octubre, el SEM llança un vídeo en to humorístic per animar a fer la reanimació cardiopulmonar (RCP) quan algú té una aturada cardiorespiratòria.

El vídeo mostra una situació quotidiana. Un noi cau desplomat a terra en una peixateria mentre l’atenen. “Davant d’una aturada cardiorespiratòria com aquesta, sabries com has d’actuar?”, pregunta un professional del SEM a càmera. La resposta no es fa esperar i la peixateria es transforma en una pista de ball dels anys 70, en què els protagonistes fan maniobres d’RCP al ritme de la cançó Stayin’ Alive dels Bee Gees. Aquesta cançó marca de manera perfecta el ritme que s’ha de seguir quan es fan les compressions toràciques al practicar una maniobra d’RCP.

El missatge és senzill: en una situació com aquesta és fonamental actuar. Truca al 112 i fes compressions toràciques mentre esperes l’arribada de l’equip d’Emergències Mèdiques. Les teves mans poden salvar una vida.

Sota el lema d’aquest any, “Tots els ciutadans del món poden salvar una vida”, i l’etiqueta #JofaigRCP, el SEM ha organitzat també una sèrie d’activitats per involucrar tant els adults com els nens en una tècnica que salva vides i en l’alerta als serveis d’emergències.

El proper 16 d’octubre, en 10 municipis arreu de Catalunya, professionals voluntaris del SEM ensenyaran de manera teòrica i pràctica a fer maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP); el ritme de les compressions, la pressió que cal fer i la ventilació adient.

Com es produeix una aturada cardíaca?

L’aturada cardíaca esdevé sovint de forma sobtada i en persones sense cap malaltia anterior. No acostuma a estar causada per una malaltia coronària, sinó per malalties genètiques, hereditàries, que es transmeten a través de les generacions d’una família. Aquests defectes genètics alteren l’activitat elèctrica del cor i poden desencadenar la fatal arítmia. Si l’afectat no és atès amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi, si les persones que presencien l’aturada són capaces de realitzar maniobres de ressuscitació, les possibilitats de supervivència de l’afectat augmenten entre 2 i 3 vegades.

Actualment, la malaltia cardiovascular és la primera causa de mort per davant dels accidents de trànsit i altres malalties com el càncer. Catalunya registra diàriament set casos de persones que pateixen una mort sobtada i les maniobres de reanimació només es realitzen a 1 de cada 5 persones que pateixen una aturada fora de l’hospital. El SEM va atendre un total de 2.743 casos per aturada cardiorespiratòria (ACR) el 2018.

D’acord amb les Guies de l’European Resuscitation Council, el SEM ha potenciat el Suport a l’ACR mitjançant l’establiment d’un protocol de suport telefònic, on un cop rebuda l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), i mentre el recurs enviat està en camí, un metge va indicant a la persona que ha donat l’alerta com ha de fer les maniobres de reanimació fins a l’arribada de l’ambulància.

Per veure el vídeo, cliqueu aquí.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *