HIDROPONENT

Entitat finançadora: AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca)
Data d’inici: 2024
Data de finalització: 2025 
Coordinació: Teresa Botigué (UdL) / WP2: Isabel del Arco (UdL)
Finançament global: 225.990,00€
WP2: 41.300€
URL: Web del projecte

Desenvolupament sostenible: educar als infants i joves en l’ús racional d’aigua.

Aquest projecte té com a finalitat principal abordar la deshidratació provocada per les onades de calor i l’increment de temperatures a causa del canvi climàtic, amb un enfocament especial en els col·lectius més vulnerables de Lleida: la gent gran, els infants i els temporers agrícoles. L’objectiu primordial és identificar les necessitats hídriques d’aquests grups per desenvolupar intervencions en Educació per a la Salut, millorant així la seva hidratació i prevenint la deshidratació, que està directament relacionada amb un augment de la mortalitat i la
morbiditat.

El projecte es divideix en cinc àmbits d’acció: ús de la robòtica per millorar la hidratació dels majors, educació gamificada per conscienciar els infants, intervencions per reduir els efectes de la calor en temporers, solucions tecnològiques assistencials i estratègies de difusió pública.
Amb una aposta decidida per la innovació i el desenvolupament tecnològic, aquest projecte vol contribuir a reduir els riscos per a la salut en la població, tot promovent el coneixement compartit i l’adopció de mesures de salut pública.

El WP2 (Work Package) se centra en educar els futurs ciutadans sobre la importància de l’ús racional de l’aigua, especialment els infants, un col·lectiu vulnerable als efectes de la deshidratació. A través de l’Educació pel Desenvolupament Sostenible (EDS), es vol fomentar una comunitat conscient dels impactes del canvi climàtic.

Els nostres objectius

1. Diagnosticar les competències sostenibles de l’alumnat.
2. Millorar la sensibilització sobre la hidratació en centres educatius.
3. Implicar la comunitat en la protecció dels col·lectius en risc de deshidratació.

Fases del projecte

Les activitats es desplegaran en tres fases clau: diagnosi, implementació en centres pilot, i seguiment amb avaluació continuada. A cada etapa, s’integraran metodologies innovadores, com la gamificació i el treball col·laboratiu, per potenciar la participació activa de tota la comunitat educativa. Els resultats obtinguts no només impactaran en els centres participants, sinó que seran compartits a gran escala, tant en altres escoles com en la comunitat científica, afavorint la difusió de bones pràctiques i coneixements.

A curt termini, es busca implicar tota la comunitat educativa en la creació d’una agenda d’accions concretes per promoure la hidratació en els infants. Alhora, es realitzarà formació i sensibilització tant dels alumnes d’Educació Bàsica com de les seves famílies, amb l’objectiu de millorar els hàbits i la consciència sobre la importància de la hidratació, establint pautes saludables per garantir una ingesta hídrica adequada. A llarg termini, es pretén construir una comunitat pràctica que permeti extrapolar el coneixement generat a altres contextos, contribuint a una societat futura més saludable i, de manera indirecta, a la reducció de la pobresa.

Personal associat al projecte en el WP2:

Isabel del Arco (IP), Nayra Llonch, Òscar Flores, Anabel Ramos, Aleix Olondriz i Laura Fornons.

Personal associat al projecte: Maria Teresa Botigué Satorra, Eva Barallat Gimeno, Olga Masot, Carla Camí Garanto, Isabel del Arco, Nayra Llonch, Laia Selva, Òscar Flores, Anabel Ramos, Aleix Olondriz, Laura Fornons, Judith Roca, Anna Espart, Carme Campoy, Ana Lavedán, Jordi Vilaplana, Jordi Mateo, Mariona Visa, Marga Carnicé-Mur, Miguel Ángel Escobar, Jèssica Miranda, Elena Paraíso, Tània Cemeli, Glòria Tort i Montserrat Sanromà.