Un total de 70 professionals de l’atenció primària, de l’exercici físic i tècnics municipals de tot Catalunya i entre ells 2 membres de la Càtedra DOTSS, Teresa Hernandez i Divina Farreny, es van reunir el passat divendres 16 de setembre a l’INEFC Lleida en el marc del Programa EUPAP.

 

Aquesta jornada de networking en prescripció d’exercici físic a la qual han participat professionals de l’àmbit de la medicina, de la infermeria, nutricionistes, referents de benestar emocional, treballadores socials d’atenció primària i educadors físics esportius de diferents consells esportius i municipis, provinents de Tarragona, La Cerdanya, Barcelona, Amposta i de totes les comarques Lleidatanes, i concretament de les ABS: Almacelles, Balaguer, Agramunt, Balàfia, Onze de Setembre, Cappont, Cervera, Pla d’Urgell, Tàrrega, Borges Blanques, Bellpuig i dels consultoris locals de Bellvís, Seròs, La Mina de Barcelona.

 

L’objectiu de la jornada ha estat donar a conèixer el Programa EUPAP i fer emergir necessitats per implementar la prescripció d’activitat física.

Aquest és un programa europeu cofinançat en un 60% per la Comissió Europea i que està liderat per l’Agència de Salut Pública de Suècia i al nostre territori s’està desenvolupant a 9 Àrees Bàsiques de Salut: Borges Blanques, Tàrrega, Balaguer, Bellpuig i a 5 ABS de Lleida: Primer de Maig, Rambla Ferran, Balàfia-Pardinyes-Secà, Cappont i Onze de Setembre.

 

Desde setembre de 2021 més de 400 persones han estat derivades per incloure’s en el programa per iniciar un programa d’exercici físic que millori la seva salut, el seu benestar i per tant la seva qualitat de vida.

 

El Dr. Sebastià Mas investigador principal del projecte EUPAP s’ha mostrat molt satisfet de la participació multidisciplinària i totes les reflexions i debats que s’han realitzant arran de la taula d’experiències que s’han presentat a la primera part de la jornada a càrrec també d’educadors físic esportius que estan implementant la prescripció d’exercici físic, Hèctor Carrión, Júlia Martí, Anna Ribelles, Javier Rodríguez, Margalida Perelló i Mati Heras; de l’equip directiu del CAP Cappont a càrrec de la Dra. Montse Rivera, i d’un pacient que està portant a terme l’exercici prescrit, Joan Antoni Forns.

La segona part de la sessió ha servit per posar en comú i buscar com fer front a les barreres per a la implementació i propostes de millora per tal que a nivell institucional, local i comarcal posin en marxa programes com aquest que facilitin la incorporació a la pràctica d’exercici físic saludable en persones que els pot millorar considerablement la qualitat de vida si s’adhereixen i fan de la pràctica un hàbit.

 

Les conclusions han remarcat bones pràctiques que serien necessàries per poder avançar en un model integrat i consolidat de prescripció d’exercici físic: seguir treballant per continuar generant evidència científica, fer formació multinivell donant eines i assegurant que l’àmbit sanitari ho contempli com un recurs no farmacològic prioritari i cal donar valor a la salut comunitària i que cal fer les coses diferents conjuntament amb els ens locals i els serveis socials si volem generar salut a la població. Des de la Càtedra DOTSS i en el desenvolupament dels seus projectes i sessions formatives facilitaran la posada en marxa i seguiment de les necessitats plantejades en el marc de la jornada.

 

Les properes passes seran l’avaluació de la implementació a escala europea d’aquest programa i recollida dels indicadors comuns, que es faran públiques al congrés final del Projecte EUPAP que es durà a terme el proper mes de febrer a Estocolm i on Catalunya tindrà l’oportunitat d’explicar l’impacte econòmic i sobretot en qualitat de vida dels anys que s’assoleix amb la pràctica d’activitat física on  els membres de la Càtedra DOTSS assistiran per transferir el coneixement que d’aquestes se n’extreguin.

 

Finalment l’organització de la jornada ha volgut agrair la presència de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Ajuntaments (Alpicat, Almacelles, Lleida), AV Balàfia, CEM Trèvol Lleida, Centro Hipología Centáurides, Consell Esportiu (Garrigues, Noguera, Segrià, Pla d’Urgell), Diputació (Lleida, Tarragona), Forma Creativa Grafica, Hospital Comarcal d’Amposta, INEFC, WAPS, Learn&Fit-Fit Center, Patronat Municipal Esports Valls, Universitat Ramon Llull, Xarxa Santa Tecla Sanitària i Social. Sense els quals no es podria continuar fent Xarxa per generar salut a la comunitat, a les organitzacions i en general als nostres territoris.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *