Donant continuïtat al Projecte FisiÀfrica de la Xarxa Vives per desenvolupar els estudis de Fisioteràpia a Gàmbia, el 2015 la Universitat de Lleida, i coordinat per la Vicedegana del Campus d’Igualada i  Presidenta del Consell de Cooperació al Desenvolupament, Carme Campoy Guerrero, va iniciar un projecte de cooperació amb el Centre de Salut de BajaKunda, poblat a 500 km de la capital,  pel qual estudiants del Grau de Fisioteràpia realitzen un dels períodes de pràctiques de l’últim any dels estudis al país gambià i així donar continuïtat assistencial en l’àmbit de la fisioteràpia.

L’ONG Alpicat Solidari que des de fa anys desenvolupa projectes de cooperació en aquesta zona interior del país, va col·laborar en la reforma del centre de Salut d’aquest municipi construïnt dos edificis un d’hospitalització i un de consultes externes que es van inaugurar el maig de 2008 així com diversos projectes d’intervenció en salut obstètrica i fisioteràpia, educació per la salut i activitats escolars des de 2012.

Precisament la posada en marxa de la possibilitat que estudiants del doble grau d’Infermeria i Fisioteràpia i el grau d’Infermeria puguin realitzar un dels períodes de pràctiques en aquest país en vies de desenvolupament, ha estat un dels objectiu de l’estada de la Divina Farreny Justribó, a BajaKunda. Durant els dies que va ser a allà, va fer una immersió completa a la tasca infermera i dels llevadors del centre de salut. Això li va servir per planificar posteriorment el desenvolupament de les pràctiques dels estudiants d’infermeria i del doble grau infermeria i Fisioteràpia. L’estada a banda establir col·laboració amb els professionals  del centre de salut de BajaKunda va ser la d’ajudar en el desenvolupament de l’activitat assistencial de les activitats comunitàries que més alta participació tenen com són la vacunació infantil i el seguiment de l’embaràs en els poblats més allunyats del centre de salut.

També ella juntament amb alguns estudiants van tenir l’oportunitat de participar en una campanya de vacunació COVID al carrer, organitzada pel Ministeri de Salut de Gàmbia. Aquesta campanya es va realitzar a tot el país amb l’objectiu d’augmentar el nombre de persones vacunades apropant la vacunació a les comunitats.

Un dels aspectes que més destaca, Divina Farreny, d’aquesta experiència és l’exquisidesa i la qualitat de treball que ha trobat en els professionals d’infermeria, de salut pública i els llevadors, malgrat les mancances que puguin tenir a nivell de material, condicions higièniques i d’infraestructures. D’altra banda la inquietud de formació i intercanvi de coneixement que li han manifestat els professionals gambians, que ho veuen com indispensable per a l’acompanyament que se’ls pot fer per part nostra en un desenvolupament sostenible dels seus sistemes de salut.

Posteriorment, Ana Lavedan, Vicedegana en funcions de cap d’estudis de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia i Carmen Nuin, professora lectora de la Facultat d’Infermeria, han acompanyat el segon grup d’estudiants que han iniciat les pràctiques en aquest centre de
salut, fent el seguiment de totes les possibles necessitats i treballant amb els professionals l’aprofitament màxim de la seva estada.

Tant Ana com Carmen, destaquen que més enllà de la pràctica assistencial concreta hi ha molts altres temes transversals que adquiriran aquests estudiants amb aquestes pràctiques: enriquiment personal i professional, veure l’empoderament i les capacitats de la infermeria, sortir de la zona de comfort, donar resposta a necessitats amb mancances i limitacions de material, higiene, enfrontar-se a barreres culturals i tradicionals relacionades amb l’atenció sanitària…Aquestes competències són més difícils d’obtenir si no es realitza una estada en un país com el Gambià amb vies de desenvolupament.

Totes 3 infermeres veuen molt positiu que les futures infermers/es puguin vivenciar aquestes pràctiques tan especials. Un total d’una quinzena d’estudiants del Doble grau d’Infermeria i Fisioteràpia, i del Grau d’Infermeria han tingut l’oportunitat de participar en l’experiència.

En l’àmbit de la Fisioteràpia 9 professionals han fet el monitoratge dels estudiants que entre juny i octubre han realitzat les pràctiques tant al centre de salut de BajaKunda, on de dilluns a divendres i en horari de matí, han obert agenda per atenció individualitzada de fisioteràpia. Les patologies més comunes ateses han estat: dolors lumbars, problemes de mobilitat i dolor en extremitats inferiors (cadera, genoll), fisioteràpia respiratòria entre altres.

Carme Campoy, que ha passat llargues temporades en aquest i altres països africans per al desenvolupament de la Fisioteràpia, i que aquest estiu, ha estat a Gàmbia les primeres setmanes d’agost, està molt satisfeta del què s’ha aconseguit en aquests anys. D’altra banda es mostra il·lusionada per poder assegurar la continuïtat del projecte i l’enriquiment que suposa tant pels estudiants, pels professionals i sobretot per les persones que poden ser ateses durant aquests períodes.

Com a novetat aquest any s’han iniciat alguns tractaments a domicili de persones que no es podien desplaçar així com l’estada de 2 dies en un poblat allunyat, GunjurKuta.

Un total de 42 d’estudiants, del Grau de Fisioteràpia, doble Grau en Infermeria i Fisioteràpia, Doble grau Nutrició i Fisioteràpia, Grau en Infermeria, i del Doble Grau Fisioteràpia LCAFE han pogut vivenciar aquesta experiència que sens dubte els donarà un enfocament especial de la seva futura professió com de les necessitats de col·laboració per acompanyar en el desenvolupament i la sostenibilitat dels sistemes sanitaris africans però també europeus que tenen coses a aprendre.

Finalment, arran del treball conjunt amb els professionals, s’han establert  les bases per iniciar un projecte d’intercanvi de coneixement, bones pràctiques i possibilitar estades bidireccionals de professionals en ambdós països i en el qual la Càtedra DOTSS està valorant participar juntament amb els Col·legi professionals d’Infermeria, així com d’institucions sanitàries del nostre país.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *